El passat 6 de febrer a les 4:17 (hora local) un sisme d’una magnitud de Mw 7,8 va colpejar amb força el sud-oest de Turquia i el nord-oest de Síria. L’epicentre, situat a la ciutat de Pazarcık, es va localitzar a una profunditat d’uns 17,9km. D’entre les nombroses rèpliques que hi ha hagut (unes 6.000 comptabilitzades fins al moment), en destaca un segon sisme succeït 9h després amb l’epicentre uns 60km al nord d’aquesta localitat de la província turca de Kahramanmaraş, amb una magnitud de 7,7 segons l’escala de Richter i a una profunditat de 10km. Molts dels edificis que van aconseguir suportar la primera sacsejada, van acabar desplomant-se amb el segon terratrèmol. 

És important destacar que es tracta del més mortífer i fort a Turquia des de l’ocorregut l’any 1939 a Erzincan. Segons les últimes estimacions, es calcula que unes 47.000 persones podrien haver perdut la vida entre els dos països, tot i que s’espera que la xifra continuï augmentant ja que encara hi ha molta gent que podria estar atrapada sota la runa. Els equips de rescat de diferents països d’arreu del món estan duent a terme una tasca titànica per tal d’intentar trobar supervivents en una cursa a contrarellotge.

Així mateix, s’estima que a Turquia un milió de persones estan vivint en carpes proporcionades per AFAD, una agència governamental de gestió de catàstrofes. Es calcula que uns 139.000 edificis podrien haver quedat parcial o totalment destruïts en aquest país. En moltes zones de Síria, en canvi, ni tan sols hi ha tendes disponibles per tal d’allotjar a tots aquells que s’han vist afectats pel terratrèmol.

Durant uns dies, recorro el sud-oest de Turquia per tal de veure i intentar explicar el que està succeint al país. Un itinerari que m’ha portat per les províncies turques d’Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman i Hatay.

1.- Després de 226 hores sota la runa, els equips de rescat extreuen el cos sense vida d’una nena de 6 anys. Hatay, Turquia. 15 de febrer, 2023.

2.- Supervivents del terratrèmol busquen objectes personals d’entre la runa. Kahramanmaraş, Turquia. 13 de febrer, 2023.

3.- L’epicentre del primer terratrèmol vuit dies després. Pazarcık, Turquia. 14 de febrer, 2023.

4.- Família amb vuit criatures procedent Dier ez-Zor, Síria. Cinc anys com a refugiats siris a Turquia. Ara, també, víctimes del terratrèmol. Gölbaşı, Adıyaman, Turquia. 14 de febrer, 2023.

5.- Edificis reduïts a cendres i milers de vides truncades. Adıyaman, Turquia. 14 de febrer de 2023.

6.- Un home contempla les tasques de rescat amb la respiració continguda a l’espera de rebre notícies sobre els seus éssers estimats desapareguts. Hatay, Turquia. 15 de febrer, 2023.

7.- Com és estar esperant a que treguin als teus éssers estimats després de 180 hores enterrats sota la runa. Kahramanmaraş, Turquia. 13 de febrer, 2023.

8.- Esgotament i desesperació, els sentiments més estesos entre la població afectada. Gölbaşı, Adıyaman, Turquia. 14 de febrer, 2023.

9.- Els pocs edificis que encara queden dempeus s’encarreguen de “vomitar” tot allò que hi ha al seu interior. L’intimidat dels seus propietaris, al descobert. Adıyaman, Turquia. 14 de febrer de 2023.

10.- Gairebé la totalitat dels edificis de la ciutat de Hatay, situada a 30km de la frontera amb Síria, han estat afectats pel terratrèmol. Hatay, Turquia. 15 de febrer, 2023.