República Moldava Pridnestroviana (RMP). L’últim vestigi soviètic i l’únic “país” que encara incorpora la falç i el martell a la seva bandera. Anclat als anys 90, sembla que aquí el temps s’hagi aturat just abans de la dissolució de l’URSS. Tot un museu soviètic a l’aire lliure.

Cantina típica de l’època soviètica al centre de Tiraspol, capital de la RMP (Daniel Vázquez)

Tot i ser, de iure, territori de Moldàvia, aquest no té cap mena de control sobre la regió. Tant és així que tenen el seu govern, forces armades, imprimeixen la seva pròpia moneda i són tres els idiomes oficials: el rus, el moldau i l’ucraïnès.

Emblema de Pridnestrovie. S’hi pot apreciar la falç i el martell al centre (Daniel Vázquez)

Al 1990, un any abans de la dissolució de l’URSS, van declarar la seva independència degut a l’amenaça que percebien en l’acostament de Moldàvia a Romania. A diferència de la RMP, on hi ha una clara majoria eslava i on l’idioma principal és el rus, a Moldàvia hi predominen els llatins i el romanès n’és l’idioma principal.

L’any 1992, després d’una cruenta guerra entre Moldàvia i els separatistes locals, es va establir un complexe status quo que encara perdura a dia d’avui. No obstant això, cap país membre de l’ONU ha reconegut la independència de Pridnestrovie. Val a dir que sí ho han fet tres estats també sense reconeixement internacional: Nagorno-Karabakh, Abjàsia i Ossètia del Sud. Onegen les banderes de tots ells a la plaça Suvorov de Tiraspol.

Tanc de la victòria (Daniel Vázquez)

D’altra banda, Rússia en un intent d’ampliar el seu radi d’influència i recuperar així cert prestigi de l’època soviètica, hi té un pes important a la regió, on ofereix ajuda tant econòmica com militar.

Els locals, nostàlgics amb l’època soviètica, lamenten la caiguda de l’URSS i asseguren que abans la situació era molt millor. L’argument més compartit és la facilitat que hi havia llavors per moure’s entre les diferents repúbliques socialistes.

Soviet suprem de la RMP presidit per una estàtua de Lenin. Al costat de la bandera de Pridnestrovie s’hi troba la russa (Daniel Vázquez)

Per últim, és important destacar l’actual situació de monopoli establerta a la regió, on un ex-agent de la KGB, Viktor Gushan, controla gairebé tot el país mitjançant un entramat empresarial, el Sheriff LLC. Posseeix fins i tot un equip de futbol, el FC Sheriff, el qual s’ha popularitzat recentment degut a la seva victòria davant el Reial Madrid a la fase de grups de la Champions el passat mes de setembre.

Biblioteca d’una escola abandonada de Tiraspol (Daniel Vázquez)

Pels ciutadans de Pridnestrovie (també pels càrrecs polítics) anar en contra o, simplement, parlar malament del Sheriff els suposa una greu amenaça atès que l’agència d’intel·ligència que, suposadament havia caigut conjuntament amb l’URSS, la KGB, encara està en actiu a la regió.

Nòria d’un parc d’atraccions desolat als afores de Bender, Pridnestrovie (Daniel Vázquez)

Caldrà seguir l’evolució de la situació a la zona i comprovar si el procés de mediació, on hi ha diferents organismes internacionals involucrats, avança cap a una possible resolució del conflicte.

Constructivisme soviètic molt present als carrers de Tiraspol (Daniel Vázquez)